TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 02. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Vavuska

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 5281
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136802.60 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5694 h 36 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Vavuska

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Stevie aneb přírodní sladidlo, bez sacharidu??

05. 07. 2011

Ahoj, 

nějakou dobu jsem se vůbec neozývala,bylo nějak moc práce okolo svatby a tak.. Ted už je to štastně za námi a ja se pustila do nového cyklu. Neboť jak si dokážete asi domyslet, cyklus před svatbou, během ní a těsně po ní vzal za své... :) ale říkam si, svatba je jednou za život, teda aspoň měla by být, tak jsem si to následovně užila a teď se pouštím zase aktivně do boje :)

Hleděla jsem co se tu za tu dobu změnilo a fakt čučím, na ty hubené fotky v galeriích, holky jste fakt borci!!!

Jo teď k tématu, viděli jste někdo poslední díl Jste to co jíte? Pan Havlíček tam vařil žemlovku pomocí stévie, což je taková bylinka, používají ji i diabetici na slazení čaje a podobně.. Mám ji doma, ale ještě jsem ji do jídelníčku nezapojila.

Chci se zeptat, nevíte někdo jak je na tom s hodnotami?? Jestli jako je hodně sacharidová, nebo není? nebo prostě jak s ní??


PS: jsem ráda, že jsem zpět a snad se opět mezi Vás začlením.. :)

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 01. 2015 20:39
Dobrý den,
já sladím maltitolem - cukernatým alkoholem ze škrobu. Výborně se rozmíchává ve všem, dá se používat všude, kde se používá bílý cukr. Rozhodně doporučuji sii o něm něco aspoň přečíst třeba zde http://maltitol.cz/
08. 07. 2011 07:16
Stévie se dá koupit v Zahradnictví Krulichovi, od 10.7. jí nabízejí i na netu, vysoká 60 cm za 58 Kč. Loni jsem si jí nechala poslat poštou.
06. 07. 2011 14:42
Já dnes zkusila dát stevii do mléka které přidávám do vloček k snídani a docela to šlo, akorát nevím jestli by se lépe neluhovala v teplém mléce.. Poběžím pro třešně a budu péct manželovi koláček, tak to zkusím hodit do toho a do receptu a uvidíme jaké mi z toho vylezou hodnoty..
06. 07. 2011 07:48
Taky jsem stevii scháněla, nakonec jsem ji koupila v zahradnictví semínka,
ve skleníku mi krásně vyrostla, ale protože čaje nesladím a jiné využití jsem nenašla, tak u mně skončila. Má totiž i zvláštní chuť, ale dá se na ni zvyknout. Ten výluh je ale dobrý nápad, dá se přidávat do letních salátů - tak to zase zkusím.
05. 07. 2011 16:07
několik info co jsem našla na netu:

Stevie sladká, stevie cukrová, medové lístky

Dle stanov EU, zatím není stevia určena k přímé substituci cukru, ač ve vyspělých zemí (USA, Japonsko apod.) je běžně k tomuto učelu užívána, u nás nesmí být použita jako sladidlo či potravinový doplněk. Lze ji použít jako kosmetikum na výplach úst a pod..

Komplex látek obsažených ve stevii je asi 15-30x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr (10g odpovídá 3 Kg).Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen z asi 8%. Dnes se již zkoumají (Akademi věd ČR) dokonce i její protinádorové účinky

Stevie sladká je vzrůstu do 50cm. Je to teplomilná trvalka rostoucí od 9 stupňů Celsia výše. Množí se nejlépe řízkováním. Stevie sladká má původ v Paraguayi a Brazílii, kde je používána jako tradiční přírodni medicína domorodého obyvatelstva. Paraguayskými indiány je užívána jako univerální sladidlo a především ke slazení byliných čajů (yerba maté). Pro své léčivé vlastnosti bývá využívána jako kardiotonikum, proti vysokému krevnímu tlaku, únavě, depresím, rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr. Díky téměř nulové energetické hodnotě bývá tam kde je povolena užívána diabetiky. Pomáhá záhánět chuť na sladké, čož je vhodné zejména při boji s obezitou a také pomáhé při odvykání kouření, protože snižuje chuť na nikotin. Ke slazení se používají celé nebo drcené lísky. .

Zatím nebyl zaznamenám případ alergické reakce.

Stevia je víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a dorůstá výšky nad půl metru.

Lístky, které z ní dělají žádanou bylinku, jsou drobné, vstřícné a kopinaté, květy bílé barvy vytváří koncové okolíky a nakvétají po celé léto. Kromě svých účinků vám stévie udělá radost i zajímavým vzezřením.

Sladidlo ze stévie je 300 x sladší než cukr, ale obsahuje komplex takých sladících látek, které způsobí, že se Vám nezvýší hladina cukru v krvi. Naopak pomáhají udržovat cukr v rovnováze v krvi a játrech. Stevia podporuje činnost slinivky a pomáhá tak při cukrovce II. typu (diabetes mellitus II). Nicméně je v hodná i pro pacienty trpící cukrovkou typu I (diabetes mellitus I.) neboť sladí, ale nemá žádnou energetickou hodnotu. Takže ji lze použít jako náhradní sladidlo. Chrání před vysokým krevním tlakem, povzbuzuje trávení, podílí se na zhutnění svalové hmoty – to je důležité při odtučňování Pomáhá při léčbě akné a ekzémů, má antibakteriální a protivirové účinky. Urychluje hojení ran, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Dle výzkumů, domorodci v Paraguaji, kteří pravidelně žvýkají listy stevie, takřka netrpí kazivostí zubů.

Stévie se pěstuje právě kvůli svým velice sladkým lístkům, které sladkostí mnohonásobně předčí řepný či třtinový cukr. Navíc steviosid, tedy ono přírodní sladidlo extrahované ze stévie, vykazuje nulovou energetickou hodnotu. Což ocení právě lidé nemocní cukrovkou.

Chutí se mnoho neliší od řepného cukru. Mnozí lidé s nadváhou naopak sladí výhradně tímto sladidlem, protože tak ukojí svou chuť po sladkostech a na vysokokalorické pamlsky oslazené cukrem pak nemají chuť.

Použití: - dodá pokrmům či tekutinám potřebnou sladkost - pomáhá diabetikům tím že působí jako náhradní sladidlo (diabetes mellitus I. ,diabetes mellitus II.) ale pomáhá při léčení cukrovky ( diabetes mellitus II.) - urychluje hojení ran a po zahojení nezůstává jizva. - reguluje baktérie v ústní dutině.

Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. - pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, prokazatelně snižuje únavu a únavový syndrom - podporuje dobré trávení, pomáhá bojovat proti obezitě, (účinný pomoník pro ty co mají rádi sladkosti a chtějí snižovat svoji váhu). Ti, kteří toto sladidlo používají, nemusejí tak moc hlídat svoji tělesnou hmotnost. - pomáhá proti kožním nemocem (akné, dermatitis, ekzém...) - napomáhá buněčnému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivi - snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Pomoc při odvykání kouření.
05. 07. 2011 15:17
já ji mám prái na okně, pěstuju jí účetnici, nesladím, takže jsem zatím nepoužila, ale chystám se něco upéct a moc díky za tip výluhu :o)
05. 07. 2011 15:06
stevie je orpavdu výborným nekalorickým sladidlem - ale není v Evropě zatím povolena, tak si ji můžete koupit někde po světě a nebo se to obchází tím, že se k nám dováží do např. prodejen zdravé výživy jako kloktadlo apod, ale lze tím sladit.
05. 07. 2011 14:21
Do pečení, pokud teď myslíš otrhat lístky z kytičky, tak se dá, ale je to potřeba nechat v něčem vylouhovat (voda. mléko, apod.) aby se to dostalo pokud možno rovnoměrně do celého objemu. Druhý zádrhel je v tom, že obsah těch "sladce se tvářících" látek hodně kolísá podle podmínek pro růst, nejvíc asi podle slunce... takže nejde dát jasný poměr mezi váhou listů a kolik g cukru to nahradí. Na to je asi lepší koupit ten extrakt, tam ten poměr bude spolehlivější.
05. 07. 2011 13:59
jo a ješte,dá se tím třeba nahradit cukr do pečení??? a jak jej kdyžtak použít??
05. 07. 2011 13:56
nu ja ji koupila, normálně u bylináře co nakupuji byliny na výrobu přírodní kosmetiky.. Ale měla jsem ji i jako rostlinku z kvetinářství asi za 50kč, ale protože jsem nevěděla že je normální že na zimu jakokdyby zaschne a na jare znova vypučí, tak jsem ji vyhodila..
Tak jak ji mám tedy zapisovat do jidlokoucinku????
05. 07. 2011 13:38
Ne úplně nulovou, ale protože 1kostce curku odpovídá asi tak 0,05g suchého extraktu, tak naprosto zanedbatelnou. Kytky by měli mít normálně v květinářství (možná se zeptej a jsou schopni ji někde objednat...); suchý či tekutý extrakt na netu taky najdeš. Podle EU a US to zatím není povoleno jako doplněk stravy, v Asii se používá běžně.
05. 07. 2011 13:18
to není možný - kde se taková bylinka dá sehnat?
05. 07. 2011 12:46
Tak jsem pátrala a našla na netu že stevie má nulovou kalorickou hodnotu :)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři